SEO за блогове и уеб страници: Познайте разликата

SEO за блогове и уеб страници: Познайте разликата

Оптимизацията за търсачки (SEO оптимизация) има потенциала да донесе големи количества безплатен трафик към уебсайт и от специфични целеви аудитории не по-малко.

Въпреки че основните принципи на SEO оптимизацията остават, има важни разлики между SEO оптимизация за публикация в блог и SEO оптимизация за страница на уебсайт, поменават от extreme-advertising.com.

В тази публикация ще разкрием разликите между двете.

Страници на уебсайтове срещу. Публикации в блогове

Разбира се, „уебсайт“ е абстрактна идея; това, което смятаме за уебсайтове, всъщност са организирани колекции от отделни страници. Въпреки че общият авторитет на домейна на даден сайт може да повлияе на класирането, Google и други търсачки все още класират отделни страници, а не цели уебсайтове.

За целите на тази дискусия „страници на уебсайтове“ се отнасят за страниците, които най-често ще виждате на всеки бизнес уебсайт. Повечето уебсайтове имат начална страница и могат да включват други страници като кариери, страницата за информация и страницата с възможности. Продуктовите страници също се вписват в тази категория.

За разлика от това, „публикация в блог“ е една страница, която съдържа текстово съдържание в стила на статия. Публикациите в блогове, разбира се, могат да съдържат видеоклипове и изображения и тези неща могат да повлияят на класирането, но текстът остава основният двигател на SEO оптимизацията.

Google и други двигатели буквално не оценяват много различно страниците на уебсайтовете и публикациите в блогове. По-скоро разликите в това как хората използват тези страници и как са склонни да бъдат създадени, допринасят за разликите в класирането при търсене.

Основните разлики между страниците на уебсайта и публикациите в блога включват:

  • Хората идват на страниците на уебсайта за информация за дадена компания. Хората идват на публикации в блогове за информация по дадена тема.
  • Страниците на уебсайтове е по-вероятно да останат постоянни, докато публикациите в блогове се публикуват постоянно
  • Страниците на уебсайтовете са по-склонни да придобият връзки, отколкото публикациите в блогове, тъй като те са естественото място за изпращане на трафик от линкерите

Тези разлики допринасят за проста тенденция в това какво се класира и какво не:

  • Страниците на уебсайтовете са по-склонни да се класират по основни термини, отколкото по ключови думи с дълга опашка
  • Публикациите в блогове са по-склонни да се класират за ключови думи с дълга опашка, отколкото за главни термини

Защо?

Публикации срещу страници: SEO разликите, които трябва да знаете

Страниците на уебсайта са с малко съдържание, но придобиват много връзки. Началната страница по-специално често има най-висок авторитет на страницата от целия сайт.

Поради тази причина те са в състояние да класират отделни фрази – като „маркетинг в областта на науките за живота“ или „маркетингова агенция за науките за живота“ – които са доста конкурентни. Използването на ключовата дума on-page, включването й в URL адреса и превръщането й в заглавие на страницата са стандартна практика.

Въпреки това, тези страници обикновено са с лек текст (по добра причина). Това затруднява класирането за семантично свързани термини, тъй като съдържанието на страницата няма голяма дълбочина или широчина на темата.

За разлика от това, публикациите в блогове рядко ще се класират за конкурентни главни термини. Публикациите в блогове са склонни да придобиват по-малко връзки от началните страници и не се радват на почти автоматичния трафик, който възниква от маркови търсения.

Дълга, задълбочена публикация в блог на тясна тема може да бъде в състояние да се класира за главния термин на тази тема. В примера по-долу публикация в блог с почти 3000 думи, пълна със семантично свързани термини и свързана с няколко от експертите, които споменава, може да се класира на първо място за термина „долни колонтитули на уебсайтове“.

Повечето публикации в блогове обаче не са толкова сложни (и не е нужно да бъдат). Дори това съдържание може да се класира само защото „долен колонтитул на уебсайт“ е сравнително лесен термин за класиране.

Много по-често се виждат публикации в блогове, които са оптимизирани за основни термини, може би озаглавени нещо от рода на „Най-добри практики за долния колонтитул на уебсайта: Всичко, което трябва да знаете“ или „Как да разработите стратегия за съдържание“, но предоставят само 500 думи от прозрение по темата. Този тип съдържание просто няма да се класира . Не е достатъчно ценно.

Непрактично е да се предлага цялото съдържание да бъде масово проучено и окончателно авторитетно. В много области, като науките за живота и здравеопазването са отлични примери, просто няма 100 процента окончателни отговори.

Този тип съдържание може да не резонира с всички аудитории или може да е абсолютно ненужно за някои теми. Няма универсален подход за SEO оптимизация и маркетинг чрез съдържание, според digitalextreme.net .

Но ако не винаги се насочвате към ключови термини с висока стойност, силно конкурентни, все пак можете да се класирате за дългосрочни търсения. Ключовите думи с дълга опашка обикновено имат по-малък обем на търсене и са по-малко конкурентоспособни.

Те също така ви помагат да се класирате за свързани термини и термини, които не е задължително да се класират сами.

Не всяко търсене е за термин, който много хора търсят. Много търсения са силно специфични фрази, които няма да покажат обем на търсене в традиционните инструменти за търсене.

Пример би бил „как да се създаде стратегия за съдържание за лансиране на продукт за наука за живота“. Това може да бъде търсено, но вероятно е твърде специфично, за да бъде търсено повече от 10 пъти на месец (граничната стойност в повечето инструменти за анализ).

Но Google все още трябва да показва резултатите на тези търсещи. Така че извлича високопоставени страници за най-важните термини – вероятно „стратегия за съдържание“ и „лансиране на продукт“ в нашия пример – и ще даде известно предпочитание на страници, които също включват „науки за живота“.

Би било глупаво да се опитвате да класирате специално за „как да създадете стратегия за съдържание за лансиране на продукт за наука за живота“. Но класирането за други ключови думи с дълга опашка и включването на общо свързани термини ще ви помогне да се показвате за това и други уникални търсения.

Публикациите в блогове обикновено няма да могат да се класират за главни термини. Но те често могат да се класират за ключови думи с дълга опашка.

Как да направите проучване на ключови думи за публикации в блогове

Разликите между страниците на уебсайта и публикациите в блога предполагат различни подходи за изследване на ключови думи за всяка от тях.

Изследването на ключови думи за страници на уебсайтове може да бъде по-общо. Те трябва да улавят трафик за марково търсене и ключови общи основни термини.

Изследването на ключови думи за публикации в блогове трябва да бъде по-конкретно, за да се намерят по-малко конкурентни, по-дълги търсения по конкретни теми. Включването на семантично свързани термини също е по-важно.

Как да намерите дълги ключови думи

Намирането на ключови думи с дълга опашка е трудно, почти по дефиниция. Термините, които се търсят много, но не са много конкурентни, са свещеният граал на SEO оптимизацията, защото повечето често търсени термини са били погълнати.

Инструмент като Moz Explorer е изключително полезен при намирането на дълги ключови думи. Ако въведете главен термин или въпрос, той ще изгребе търсачките, за да намери свързани термини, много от които са дълги.

SEMRush също е полезен, но чрез различен механизъм. SEMRush ви позволява да въведете URL адрес и да откриете за какви условия се класира в момента. Чрез въвеждане на съществуващи, висококачествени статии и ровене в резултатите, може да успеете да намерите по-конкретни ключови думи.

Google AdWords отдавна е стандарт за изследване на ключови думи, но сега е в упадък. Google доставя все по-малко информация чрез AdWords, което затруднява откриването на нови ключови думи чрез инструмента.

И все пак, въвеждането на фрази, открити чрез семантично търсене (повече за това след секунда), може да ви помогне да откриете дали има свързани обеми на търсене.

Как да оптимизирате за сродни термини (които нямат обем на търсене)

Google и други търсачки се отдалечиха от класирането за конкретни ключови думи и се доближиха до класирането за цели теми.

Ако искате да класирате по теми, трябва да включите термини, които са семантично свързани (имат подобно значение или са за подобни теми), за да сигнализирате за дълбочина и широчина във вашето съдържание.

Има безброй инструменти, които могат да се използват за семантично търсене.

Горните методи (Moz, SEMRush, AdWords) са все още приложими за тази цел. По-специално Moz показва семантично свързани термини, дори ако нямат обем на търсене.

Answer The Public ви позволява да въведете основен термин и да видите различните въпроси, които хората имат, свързани с тази фраза. Тези въпроси често нямат обем на търсене, но включват естествен език, който отразява нуждите на хората.

Keywordtool.io ви позволява да въведете фраза и да видите свързани фрази в търсенето.

Освен инструменти като този, погледнете действителното съдържание, за да откриете как хората говорят за вашата конкретна тема.

Страницата в Wikipedia за вашата тема вероятно е златна мина. Всяка синя връзка е свързана фраза, а съдържанието ще ви даде картина на високо ниво на термини, върху които можете да надграждате в изследванията си.

Съдържанието на книги по вашата тема е също толкова добър начин да намерите свързани термини, които можете да използвате или да включите в инструменти за повече идеи.

Започнете с темата на вашия блог

Обикновено е възможно да се намерят основни термини без конкретни теми. Понякога е възможно да се намерят ключови думи с дълга опашка.

Изберете конкретна тема за вашата публикация в блога, преди да проведете обширно проучване на ключови думи.

Възможно е в хода на проучване на ключови думи да откриете невероятна, много търсена ключова дума с дълга опашка с ниска конкуренция. Но е малко вероятно, твърди сайта intournet.biz .

Много по-вероятно е да намерите тези думи, ако започнете с конкретна тема и имате нещо конкретно да кажете.

Имайки предвид тема, с може би грубо очертание, ви позволява да стесните фокуса си. Можете да използвате горните инструменти по-ефективно и да намерите по-конкретни термини, които другите пропускат. След това можете да разширите обхвата си, за да обхванете сродни теми.

Полезно е да имате предвид ключовите думи, преди да пишете, но по-добре е да имате предвид поне една тема, преди да намерите ключови думи. В противен случай ще намерите много ключови думи като „фенотипен скрининг“ или „какво е фенотипен скрининг“, термини, които са трудни за класиране и са насочени към широката публика.

Освен това смисълът на вашата публикация в блога никога не е ключовата дума. Това е да предоставите стойност на вашата аудитория.

За да осигурите най-голяма стойност, първо определете какво интересува вашата аудитория и след това се заемете със SEO оптимизация.