3 начина да направите уебсайт достъпен

3 начина да направите уебсайт достъпен

Може да имате нов уебсайт на марката, но дали преминава тези три теста за достъпност?

Защо достъпността е важна?

Достъпността играе основна роля в уеб дизайна. Независимо дали сте бизнес, дизайнер или разработчик, създаването на висококачествен професионален уебсайт включва гарантиране, че информацията е достъпна за хора с всякакви способности.

Основното предимство на уеб достъпността е да избегнете изключването на хората с увреждания от използването и наслаждаването на вашите услуги и продукти.

Съществуват обаче и редица допълнителни предимства.

Например фокусът върху достъпността може да помогне на тези, които използват мобилни телефони и устройства, да видят вашия сайт. Междувременно, ако някой гледа екрана си на ярка слънчева светлина или използва бавна интернет връзка, той все още може да използва вашия уебсайт, защото е лесен за четене и разбиране.

Накратко, докато една марка трябва да изглежда страхотно и да бъде ангажираща, тя трябва също така да включва лесно адаптивни дизайнерски елементи, които могат да се използват в техните уебсайтове и други маркетингови материали.

Измислихме три практични съвета за повишаване на достъпността на вашия уебсайт.

Проверете цветовете.

Има много хора, които се затрудняват да четат по различни причини. Това често се влошава, когато цветовете на текста не са добре обмислени.

За пример, някои може да не успеят да прочетат копието на вашия уебсайт, ако няма достатъчен контраст между текста и цвета на фона.

Цветната слепота засяга 1 от 12 мъже и 1 от 200 жени по света, така че нюансите на вашия уебсайт със сигурност са нещо, което трябва да имате предвид.

Избягвайте комбинации от нюанси като:

  • Зелено и червено
  • Зелено и кафяво
  • Синьо и лилаво
  • Зелено и синьо
  • Светло зелено и жълто
  • Синьо и сиво
  • Сиво и зелено
  • Зелено и черно

Удобен инструмент за проверка на избраните от вас цветове е анализаторът на цветовия контраст Paciello Group . Просто въведете цвета на pantone на вашата марка в този изящен софтуер и той ще ви каже дали могат да се четат с лекота. Допълнителен бонус е, че анализаторът ви показва как изглеждат тези цветове на някой с различна тежест на цветна слепота.  

Стъпвайте внимателно с типографията.

Както споменахме преди, изборът на правилния шрифт за идентичността на вашата марка е ключов.

Типографията е един от най-важните аспекти на всеки уебсайт. В края на краищата един от основните начини, по които общуваме с аудиторията си онлайн, е чрез копиране.

Човешкият мозък възприема буквите и думите като форми. Като използвате шрифт, който подчертава тези силуети, можете да подобрите достъпността на уебсайта си.

Така че, когато избирате шрифт, обърнете голямо внимание на начина, по който са изчертани буквите. Стойте далеч от тези, които използват една и съща цифра за „b“, „p“ и „d“ и вместо това изберете такава, която ясно разграничава всяка отделна буква. Възможно е да имате допълнителна опашка върху „d“.

Междувременно се уверете, че опорите (това е частта от буквата, която сочи към върха, т.е. малката пръчица върху „h“) са по-високи от останалата част от текста.

Може да си струва да говорите с дизайнер, който може да предложи съвет относно достъпни шрифтове.

Друга стъпка е да вземете предвид разстоянието между вашите букви. Неравните интервали между думите могат скоро да направят изреченията нечетливи.

Размерът също има значение. Никога не използвайте шрифт, който е под 12pt. Винаги се стремим към минимум 14pt за основното тяло на уебсайт, като същевременно подчертаваме заглавия и заглавия, като избираме по-голям размер.

Вижте си оформлението.

Обмислете сериозно как е оформено съдържанието на вашата страница. Всичко ли е объркано? Има ли смисъл от поръчката? Изскачат ли досадни неща от нищото?

Винаги ви препоръчваме да поддържате сайта си възможно най-чист и без излишни елементи. За да стане достъпна, линейната структура може да помогне на хората да възприемат информацията със свое собствено темпо.

Междувременно избягвайте използването на сложни навигационни системи. Въпреки че винаги подкрепяме креативността, използването на стандартни конвенции може да помогне с цялостното пътуване на потребителя. Например, винаги поставяйте лентата за навигация на място, където хората могат да очакват да я видят, например в горната част на страницата или в левия ъгъл.  

Източник – https://fine-life.net